Na een interessant gesprek met Ruud (www) heb ik besloten
dat we toch beginnen met de haantjes. Het verhaal erachter is gewoon heel mooi.
Dit zijn de broertjes van de leghennen. In de
leghennenfokkerij worden kippen gefokt om eieren te leggen. Hanen leggen geen
eieren. Dat weet iedereen. Maar ook die komen uit de eieren bij de fokkerij.
Wat doe je daar nu mee? Naar de diervoederfabrikanten, de slangenhouders, de
roofvogelmensen, de dierentuinen, etc. als voer. Direct als ze uit het ei
komen. Ruud: “Zou toch mooi zijn als die dieren nog wat langer mogen leven.”
Ikzelf zag dat niet echt als een probleem. Of wij ze nu zelf opeten als ze 12
weken zijn, of dat onze hondjes en katjes ze opeten als ze een paar dagen zijn.
Ze zijn hoe dan ook nuttig. “Ja maar”, zegt Ruud, “Hier in Nederland hebben wij
het inderdaad goed voor elkaar. Alles heeft een bestemming. Maar in andere
delen van Europa worden ze wel gelijk vernietigd. Zou toch mooi zijn als wij in
Nederland de haantjes opfokken voor eigen consumptie en we voor de
diervoederindustrie ze uit de landen halen waar er geen bestemming voor is.”
Wat een mooi streven. Laten we dat ideaalbeeld voor ogen houden.
Verder heeft Ruud mij alles vertelt over voer, huisvesting,
slachtleeftijd, slachtgewicht, soort vlees, smaak. “Smaak is wel lastig te
omschrijven.” Het zou sterker smaken, meer pootvlees, minder filet. Het zou erg
lekker zijn. Ik verheug mij erop! Logistiek hebben we het ook al uitgepuzzeld
hoe we de haantjes van Limburg naar Waddinxveen krijgen. Het beste is ze om ze
op een leeftijd van 4 weken hier te krijgen. Ze worden dan gescheiden van hun
zusjes en hebben geen verwarmd hok meer nodig. Uiteraard hangen wij de eerste
tijd nog wel een warmtelamp op. Daar kunnen ze dan toch lekker onder opwarmen,
mochten ze daar behoefte aan hebben.
Als ik mijn vader bijpraat is hij ook enthousiast. We gaan
het dus doen! Ruud laat ze op 12 weken slachten, maar daar krijgen ze wel de
ideale huisvesting en voerrantsoen. Ter vergelijking: een ‘gewoon’ vleeskuiken
wordt met 6 weken geslacht. Wij gaan ze toch wat extensiever houden. Ze lopen
buiten, krijgen gewoon vleeskuikenvoer en mijn vader had al bedacht dat
maïsmeel en karnemelk met brood (?) zorgt voor lekker mals vlees. We gaan het
gewoon proberen. We kijken gewoon wanneer ze vanaf de 12 weken voor ons een
mooi gewicht bereikt hebben. Vanaf 18 weken kunnen ze hanengedrag vertonen, dus
dan willen we ze wel geslacht hebben.
Voor de haantjes komen, wil ik wel een slachter hebben
gevonden. Dat we niet na een paar maanden ineens met slachtrijpe haantjes
zitten, maar geen slachter. We moeten ze wel dan kunnen leveren. Dus dat is
mijn volgende doel. Als iemand suggesties heeft, dan hoor ik ze graag!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten